6 Mayıs 2009 Çarşamba

PLONİDAL SİNÜS (KIL DÖNMESİ)


Son bir haftadır hatta 10 gündür bir plonidal sinüs(kıl Dönmesi ) muhabbetti gidiyor çünki Aşkım geçen perşembe kıl dönmesi ameliyatı oldu. Aslında çok önemli bir rahatsızlık değil gibi geldi bize fakat doktor kesin ameliyat olması lazım deyince bizim için sancılı süreç başladı ,aşkım içinse bol acılı ve sıkıntılı... Teşhisi koyan Amerikan hastahanesi doktorumuz Armağan bey yaptı ameliyatı ve 1 gece kaldık hastahanede ne zaman ki ameliyat bitti ve aşkım ameliyattan çıktı anladık ne zor bir ameliyat olduğunu ,çünki insanın en zorlayan yerinde kuyruk sokumunda olduğundan ne oturabiliyor ne yemek yiyebiliyor her şeyi ayakta yapmaya başladı. Canım benim aşık olduğu televizyonu bile ayakta seyretmeye başladı ameliyattan 5 gün sonra ilk kez arabaya binebildi aslında arka koltukta yatabildi desek daha doğru olur bense üç gün şöförlük yaptım ona hatta ayakkabılarını bağladım ve çözdüm . (ama ne mutluydu bir görseniz hele hele etrafımızda bizi gören birileri varsa) ...Neyseki 10 günü devirdik , artık biraz daha iyi yalnız bu konuda uyarmak istiyorum kesinlikle ihmal edilmemeli ve ameliyat sonrası süreç önemsenmeli en az 10 güne ihtiyacınız var özellikle esmer sevdiği olanlar bilgillenmeli neden mi ? Esmer erkekler ve çok esmer erkekler 40 yaşına kadar tehlike altındaymış(ne kadar 30 yaşa kadar denilse de) ... inşallah sizin başınıza gelmesin!
Sağlıkla kalın...

Plonidal sinüs
Kıl dönmesi anlam olarak derinin dermis tabakasında oluşan kılın ilerlediği yolu şaşırarak ciltten çıkamayıp cilt altında uzaması halidir.Bu tarz kıl dönmesi kılın olduğu ve kökünden çekildiği vücudun her bölgesinde görülebilir.Bu tür kıl dönmesi daha çok batık veya kıl batması olarak tarif edilir. Kıl dönmesi hastalığı terimi alışkanlık olarak kuyruk sokumunda oluşan kıl yumağı için kullanılmaktadır. Ancak tamamen eski ve yanlış bilgilerden kalan bir isimdir ve yeni bir isim bulunmadığından hastalığı tam tarif etmemesine rağmen kullanılmaya devam etmektedir. Eski görüşte bu hastalığın doğumsal kaynaklı bir kist olduğu düşünülüyordu bu sebeple KİST DERMOİD SAKRAL olarak adlandırılıyordu. Yeni görüşe göre bir kist değil ( kist : tam kapalı boşluk) bir sinüs (bir delikle açıklığı olan boşluk) olduğuna karar verilmiştir ve PİLONİDAL SİNÜS adı kullanılmaktadır. Genellikle 15-25 yaş grubunda gürülür daha kıllı olmaları sebebiyle erkeklerde 10 kat daha sık görülür.Toplumda görülme sıklığı % 1 kadardır.30 yaşından sonra kuyruk sokumu bölgesinin cildi kalınlaştığı için hastalık başlamaz,bu yaşta görülen vakalarda problemin daha önceden var olduğu ama tedavinin ertenlediği düşünülür.


Kıl dönmesi hastalığının nasıl olduğu hakkında tüm tıbbi kurulların onayladığı son bilimsel görüşe göre; baş,ense ve sırttan dökülen kılların kalçanın arasına sıkışıp yürürken oluşan sürtünme hareketiyle matkap ucu gibi cildi delerek cilt altına girip orada yumak oluşturmasıdır.Bu alanda görülmesinin bir sebebi de 30 yaşına kadar bu bölge cildinin orta hatta zayıf olmasıdır. Yapılan incelemede bölgeden çıkan kılların o bölgeye ait olmadığı ve daha yukarıdan döküldüğünü göstermiştir.Yine mikroskobik düzeyde yapılan incelemelerde hiç kıl köküne(kıl follikülü) rastlanmamıştır. Kalça yapısı sebebiyle kilolu insanlarda daha sık görülür

Kıl dönmesinin ameliyatsız tedavisinde SSK,Bağ-Kur,memur ve bunların emeklilerine hizmet Medicalart ta Tel:212 573 50 75 Adres ve randevu için
www.medicalart.com.tr

ParticipatioGenellikle önemli bir belirti vermediğinden hastalarda uzun süre tedavilerini ertelerler.İlk oluştuğu dönemde doku içine giren kılların az olması sebebiyle 1-2 cm lik hafif ağrılı bir şişlik şeklindedir.Dikkatli bakıldığında kuyruk sokumu cildinde orta hatta bir veya birkaç yerde kılların girdiği delikler görünür.Sert oturma gibi travma sonucu kılları vücuttan ayıran kapsülün zedelenmesi halinde hafif bir akıntı şikayeti olur ve uzun zaman devam edebilir ancak enfeksiyon oluşup apse gelişirse tablo tamamen değişir.Artık ciddi ağrı,ateş,titreme gibi bulgular eklenmiştir ve acil müdahale gerekir.Müdahale sonrası genellikle apsenin boşaltıldığı yerde kalan delikten uzun süre cerahatli akıntı olur.





Hiç yorum yok: