17 Mayıs 2009 Pazar

KORUNMA YÖNTEMLERİ

Bugünlerde herkes ikinci çocuğu ne zaman yapacaksınız diye soruyor?Neler oluyor ,neden herkes bunu soruyor inceden inceye hadi zamanı geldi demek mi istiyorlar ! Durun ya ben daha yeni kendime gelmeye çalışıyorum hatta bunun için henüz daha silkeleniyorum .Yaz gelmiş mayo, bikini giyeceğiz. Hala doğum göbeğim aynadan benimle dalga geçiyor ,ikinci çocuk diyorlar. Tamam haklılar tek çocuk olmaz iki daha iyidir ,yalnız kalmaz, kardeş gibi kimse olamaz ama daha var .Kısacası hayırlı zaman ne zamansa o zaman olsun ama şimdilik biz beklemedeyiz..Fakat düşünüyorum da birçok arkadaşım ilk çocuğunu aylar öncesinden programladı.Folik asitler , Omega 3 ler ,vitaminler aldı .Sigara içenler sigarayı bıraktı hatta doğum için kilo verdi , ilk bebeklerine hamile kaldı ve muhteşem minişler çıktı ortaya eee ne oldu sonra? İkincilerin hemen hepsi kaza kurşunu .... Derken günlerdir bu konu benimde kafamı kurcalamaya başladı ben de bilenlere ve kendime hatırlatmak, ihtiyacı olanların ve yeni evlenenlerin bilgilenmeleri için bu yazıyı hazırlamaya kara verdim .İyi Aşklar ,İyi korunmular...

KADINLARIN KORUNMA YÖNTEMLERİ

SPİRAL( Rahim içi Araç ,Alet)
Kadın yumurta hücresinin erkek tohum hücresi tarafından döllenmesini ve rahme yerleşmesini engeller.Çıkarıldığında hamile kalınabilir.

İMPLANT(Kola takılan çubuk)
Kolda cilt altına yerleştirilen ,hormon içeren çubuk ,yumurtlamayı engelleyerek kadını gebelikten korur.Çıkarınca doğurganlık yeniden başlar.

GEBELİĞİ ÖNLEYEN HAPLAR
Yumurtlamayı engelleyerek gebelikten korur.Doğru kullanıldığında koruyuculuğu yüksektir. Bırakıldığında tekrar gebe kalınır.Rahim ve yumurtalık kanserlerine karşı koruyucudur.

GEBELİĞİ ÖNLEYİCİ İĞNELER
Aylık veya üç aylık olarak kullanılır. Koruyuculuğu çok yüksektir. Bırakıldığında ,gebe kalmak için bir süre geçmesi gerekebilir .Rahim ve yumurtalık kanserlerine karşı koruyucudur.


TÜPLERİN (Kordonların)BAĞLANMASI
Bu yöntemle ,kadın yumurta hücresi ile erkek tohum hücresinin birleşmesi engellenir. Geri dönüşü yoktur.Kadının cinsel hayatını ve adet düzenini etkilemez.


KADIN KONDOMU(Kaput,Kılıf,Preverzatif)
Cinsel ilişkiden önce hazneye yerleştilir.Erkek tohum hücrelerinin kadının haznesine dökülmesini engeller.Cinsel yolla bulaşan hastalıklara ve HIV virüsüne yani AIDS'e karşı koruyucudur.


ERKEKLERİN KORUNMA YÖNTEMLERİ

KONDOM
Cinsel ilşki sırasınsa sertleşmiş penise takılan kılıftır.Hem gebelikten hem cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan (HIV/AIDS'ten )korur.

VAZEKTOMİ
Erkekte tohum kanallarının bağlatılması işlemidir.Erkeğin cinsel isteği ,sertleşmesini , boşalmasını yani cinsel hayatını hiçbir şekilde etkilemez . İşlemin geri dönüşü yoktur.


ÇOK ÖNEMLİ NOT : Erkek Korunma Yöntemleri Erkeklerin de aile planlamasında sorumluluk almasını sağlar. Her ilişkide bir kondom kullanılmalıdır(Eğer Kadın korunmuyorsa).Kulladıktan sonra delik olduğu anlaşılırsa
''ACİL KONTRASEPSİYON İÇİN '' 72 saat içinde en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.


ACİL KONTRASEPSİYON
Korunmasız girilen bir cinsel ilişkiden hemen sonra istenmeyen bir gebeliğin önüne geçilmesi amacıyla uygulanan doğum kontrol yöntemleri acil kontrasepsiyon olarak adlandırılır.Günümüzde bu amaçla kullanılan iki yöntem hormonal kontrasepisyon ya da rahim içi araç (RİA) (spiral) yerleştirilmesidir. En sık bilinçli olark girilen korunmasız bir ilişki sonrasında kullanılmakla birlikte örneğin prezervatfin yırtılması gibi beklenmeyen durumların ortaya çıkması halinde de kullanılmaktadır. Bir diğer uygulama alanı ise tecavüz mağdurlarıdır.
Hormonal acil kontrasepsiyon spirale göre daha popüler bir uygulamadır. Doktorunuz ilişkinin üzerinden geçen zamanı ve durumunuzu göz önüne alarak size en uygun yöntemi önerecektir.
Hormonal acil kontrasepsiyon Yurt dışında uzun süredir satılan ertesi sabah hapı ya da orijinal deyişiyle morning after pill içinde belirli sayıda doğum kontrol hapı içeren ilaçlardır. Ancak bu isim yanlış anlamalara neden olabilmektedir. Çünkü yöntem sadece 24 saat değil ilişkiden sonraki ilk 72 saat içinde etkili bir şekilde kullanılabilir.
Ülkemizde 2003 yılının son aylarında iki değişik marka ertesi gün hapı piyasaya sunulmuştur. Bu ilaçlar eczanelerden reçetesiz olarak alınabilmektedir.

Korunmasız ilişki sonrası alınan yüksek doz hormonların gebelik oluşumunu nasıl engellediği tam olarak açık değildir. Bu konuda birkaç değişik mekanizmanın rol aldığı düşünülmektedir. Acil kontrasepsiyon amacıyla alınan hormonlar hamilelik için gerekli olan doğal hormonal dengeyi bozarak ya yumurtlamanın gecikmesine neden olmakta ya da rahim zarında düzensizlik yaratarak embryonun buraya tutunmasını engellemektedir.
Tedavinin etkili olabilmesi için hem östrojen hem de progesteron adı verilen hormonların birarada alınması gereklidir. Bir diğer alternatif olan sadece progesteron alınması ise diğer yönteme göre etkinliği tam olarak aydınlatılamamış bir yöntemdir. Ancak son zamanlarda yapılan araştırmalar sadece progesteron içeren hapaların da korunmasız ilişki sonrası erken dönemde alındığında etkili olabildiğini göstermektedir.Progesteron hormonunu bloke eden ajanlar ise çok yüksek etkinliğe sahip olmakla birlikte tüm dünyada henüz kabul görmemiş ilaçlardır. Benzer şekilde yüksek doz östrojen kullanımının da hem etkinliği tartışmalıdır hem de yan etkisi fazladır.

Östrojen ve Progesteron (Yuzpe Yöntemi)
Korunmasız ilişkiyi takiben ilk 72 saat içinde, 12 saat arayla toplam 2 kere alınan belirli dozda östrojen ve progesteron hormonu şeklinde olan uygulamaya Yuzpe yöntemi adı verilir. Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi tarafından güvenli olduğu 1997 yılında onaylanan bu yöntemin başarı şansı %97-98 civarındadır. Ancak hamile kalma şansının en yüksek olduğu dönemde ilişkiye giren kadınlarda başarı şansının biraz daha düşük olması beklenir. Kanada Jinekolog ve Obstetrisyenler birliğine göre Yuzpe yöntemi acil kontrasepsiyon uygulanmadığında oluşacak tüm gebeliklerin %75'inin önüne geçmektedir. Tedavi ilk 72 saat süresince etkin olmakla birlikte ne kadar erken uygulanırsa etkinliği o oranda artmaktadır. Yine son zamanlarda yapılan araştırmalar önceki bilgilerin aksine korumanın ilk 72 saat ile sınırlı olmadığını, etkinliğin 120 saate kadar uzayabildiğini ortaya koymuştur.


Kullanılmaması gereken Durumlar:Yuzpe yönetminin kullanılmaması gereken tek durum bir gebelik varlığıdır. Dünya Sağlık Örgütüne göre Yuzpe yönteminin kullanılmamasını gerektiren bilinen bir tıbbi durum yoktur. İngiltere'de 13 yılda 4 milyondan fazla kullanım sonrası sadece 6 hastada ciddi yan etki bildirilmiştir. 3 hastada damarlarda pıhtı oluşumu bildirilirken 3 hastada da beyinde hasar yaratan olay saptanmıştır ancak bu 6 olguda da olayın acil kontrasepsiyon ile kesin bağlantısı gösterilememiştir. Genel olarak doğum kontrol hapı kullanması sakıncalı olan kişilerde hormonal acil kontrasepsiyon da tercih edilmemelidir.

Yan etkiler:Yuzpe yönteminde en sık karşılaşılan yan etki bulantı ve kusmadır. Hastaların %50'sinde bulantı görülürken %19'unda kusma da olaya eşlik etmektedir. İlaç alımından 30 dakika önce bulantı giderici ilaç kullanımı ya da ilacın tok karnına alınması bu yan etkileri azaltabilir. Diğer yan etkiler ise baş ağrısı, halsizlik ve kasık ağrısıdır (rahimde kramp tarzında kasılmalara bağlı olarak). İlacı aldıktan sonra 1 saat içinde kusma olursa dozun tekrarlanması gerekebilir.

Sadece Progesteron
Yuzpe rejiminden farklı olarak acil korunmada önerilen bir başka yöntem de sadece progesteron içeren ilaçlardır. Ülkemizde de 2003 yılının son aylarından itibaren eczanelerde reçetesiz satılmaya başlanan bu ilaçların etkinliği Yuzpe rejimine göre biraz daha düşük olsa da bulantı ve kusma gibi yan etki görülme sıklığı daha azdır.
Uyarılar :Acil kontrasepsiyon amacıyla satılan ertesi gün hapları sadece korunmasız ilişki sonrası kullanılmalıdır
Ertesi gün hapları bir düzenli doğum kontrol yöntemi değildir ve sürekli kullanılmamalıdır
Ertesi gün hapları sadece oluşmamış gebelikleri engeller. Bu ilaçlar var olan gebeliği sonladırmaz. Bir başka deyişle ertesi gün hapları kürtaj ya da düşük hapı değildir.
Haplar mutlaka prospektüsünde tarif edildiği şekilde kullanılmalıdır.

Spiral
Korunmasız bir ilişki sonrası istenmeyen bir hamileliğin önüne gemek için kulanılabilecek olan bir diğer yöntem de spiral takılmasıdır. Spiralin bu durumda gebeliği nasıl engellediği tam olarak bilinmemekle birlikte başarısız olma olasılığı 1000'de birden daha düşüktür.
İlişkiyi takip eden ilk 7 gün içinde spiral takılabilir. Aktif ya da kısa süre önce geçirilmiş pelvik iltihabi hastalığı olanlarda ya da cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından yüksek risk grubunu oluşturan kadınlarda spiral tercih edilmesi gereken yöntem değildir.
Acil kontrasepsiyon amaçlı spiral kullanımına bağlı görülebilecek yan etkiler normalde görüebilecek olan yan etkiler ile benzerdir. Bunlar kramp, kanama
, enfeksiyon gibi etkilerdir.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Ιt's very straightforward to find out any matter on net as compared to books, as I found this piece of writing at this website.

Visit my web page: simply click the next site

Adsız dedi ki...

exсеllent submіt, verу informаtive.
I ponder why the οpposіte spеcialists of this
sector ԁon't understand this. You should continue your writing. I am confident, you have a great readers' bаѕe
alreаdy!

Also vіsit my web ѕitе; cellulite

Adsız dedi ki...

I simply couldn't depart your website before suggesting that I extremely enjoyed the standard info an individual provide for your visitors? Is gonna be again regularly to inspect new posts

Review my web page Chatting Gained

Adsız dedi ki...

I dοn't even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but definitely you're gоing
tο а famοus blogger if you arе nοt alгeady ;) Сheeгs!


my blog poѕt :: cure premature ejaculation naturally