12 Ocak 2010 Salı

KAYINVALİDEMİN AŞURESİ




Aslında aşure tarifini vermekte biraz geç kaldım biliyorum,hicri takvime göre muharrem ayının 10.günü aşure günüdür ama halen aşure dağıtılıyor , hala yapmayan varsa babannişkomuzun aşure tarifinden faydalanabilir diye düşündüm. Benim gibi aslında aşure sevmeyen bir insana bile aşure yedirttiğine göre lezzetini siz düşünün .
Bize gelen iki koca kase aşureyi tek başıma yedim , sanırım karnımdaki minik erkeğin de payı var bunda ..Berenkam'a hamileyken boğazımdan bir tatlı dilimi geçmedi desem yalan olmaz ....
Neyse sonuç olarak , bu tariften pişirirseniz bana da 1 kase gönderin hayır demem ...

Afiyet bal şeker olsun...

Kayınvalidemin Aşuresinin Malzemeleri:
*2 su bardağı aşurelik buğday
*1 su bardağı nohut
*4 su bardağı tozşeker
*1 su bardağı kuru fasulye
*10-15 su bardağı su (suyunu çektikçe kaynatılmış olarak ilave edilir .)
*Yarım su bardağı pirinç
*1 su bardağı kuru üzüm
*1 su bardağı kayısı
*1 portakal veya limon kabuğu rendesi
*1 su bardağı kuş üzümü
*Yarım su bardağı dolmalık fıstık
*Çekilmiş ceviz içi, fındık
*Toz haline getirilmiş antep fıstığı
*Tarçın
*Nar taneleri
*1 Tatlı kaşığı gül suyu


Kayınvalidemin Aşuresinin Hazırlanışı:

1. Buğday bir gece önceden ovularak ılık suyla sarı suyu gidene kadar birkaç su yıkanır.( Ovularak yıkanmasının sebebi buğdayın sarılığının gidip beyaz olması içindir.) üzerine 1-2 parmak geçecek kadar su konulup ağır ateşte biraz kaynatılır. ve o gece kapağı kapalı şekilde bekletilir.

2.Fasulye, nohut ve kuruvüzüm yıkanıp ayrı kaplarda geceden ıslatılır.

3.Ertesi gün buğdayın üzerine suyu eklenip kaynatılır.( Pişene kadar da içerisine dibine tutmaması için kaşık konulmaz ).

4.Fasulye ve nohut süzülüp ayrı kaplarda haşlanır.

5.Pirinç yıkanıp süzülür ve kaynatılır lapa gibi ezilir.

6.Buğday kıvama gelince pirinç , nohut ve fasulye buğdaya ilave edilir ve karıştırarak pişirilir.

7.Kuru üzüm ve kuru kayısı ilave edilip 1 taşım kaynatılır.

8.En son şekeri ilave edilir. ( Eğer sulu gibi olursa B. Nişastası ile koyulaştırılabilir, eğer koyu kıvamda olursa kaynar su ilave edilebilir. )

9.1 tatlı kaşığı gülsuyu eklenir

10.Pişince sıcakken kaselere paylaştırılır.

11.Soğuyunca üzerlerine kuş üzümü , tarçın , dolma fıstığı , kırılmış ceviz , kırılmış fındık , limon veya portakal rendesi , kabukları soyulmuş badem , Antep fıstığı tozu ,ayıklanmış nar ile süsleme yapılır.








Hiç yorum yok: